Boeiende iconenlezing in de Schakel

Van onze redactie
3 april 2014
De bijzondere iconen-expositie in De Schakel in Wijchen is nu al een groot succes. Het blijft dus een aanrader deze tentoonstelling nog te bezoeken, omdat de tentoonstelling nog tot de Paasdagen te zien is én deze binnenkort ook deel uitmaakt van de Open Atelierroute.

De Schakel stuurde ons een kort verslag van een lezing door één van de exposanten. Deze lezing werd geïllustreerd met Russisch-Orthodoxe muziek.

"Naar aanleiding van de huidige uitgebreide tentoonstelling van iconen in De Schakel vertelde  icoonschilder/-docent en zanger Piet van der Heide uit Arnhem op dinsdag 1 april j.l. over de achtergrond, de functie en de betekenis van iconen in de orthodoxe kerk. Volgens de traditie van de Oosterse kerk worden iconen geschilderd op hout. Zij stellen Maria voor, Jezus of  heiligen, en nodigen de beschouwer uit tot gebed en meditatie. Ook bracht hij samen met zijn vrouw Pleunie enkele gezangen ten gehore uit de rijke liturgische traditie van Byzantium. In de pauze was er volop gelegenheid om de iconen van dichtbij te bekijken en later werden veel vragen beantwoord. Op een persoonlijke, informele manier bracht hij op enthousiaste wijze zijn kennis en informatie over op het talrijke gehoor, dat varieerde uit geïnteresseerden mèt en zonder veel voorkennis. Al met al een levendige, geanimeerde avond!"

Deze avond werd georganiseerd door de taakgroep Vorming, Oecumene en Samenwerking (V.O.S) en de taakgroep “Kunst in de Kerk”

De iconen zijn nog te bezichtigen: zaterdag 5, 12,19 april van 14-16 u tijdens de Wijchense open atelierroute 20, 21 april 2014 en op aanvraag 024 6450563 (Margreet van der Meij)

Dit bericht delen:

Advertenties