Lezing: Sterrenkunde: Exoplaneten zoektocht naar een nieuwe aarde

Van onze redactie
10 april 2014
Deze lezing wordt gehouden op woensdag 16 april, van 19.30 - 21.30 uur door de heer Arno Krielen, in de Bibliotheek Wijchen, Oude Klapstraat 80.

De entreeprijs € 7,50 is inclusief een kopje koffie/thee. Voor leden van de bibliotheek, is de entree, op vertoon van de bibliotheekpas, € 6,50.

U moet zich van te voren aanmelden voor deze lezing. De lezing wordt in samenwerking met de VU Wijchen georganiseerd.

Eeuwen geleden al speculeerden filosofen en geleerden over het bestaan van andere planeten zoals onze aarde. Anno 2013 hebben we het tijdperk dat we hierover alleen konden filosoferen al enkele jaren achter ons gelaten. Dankzij vernuftige technieken hebben sterrenkundigen het bestaan van honderden planeten buiten ons zonnestelsel, zogenaamde exo-planeten, met zekerheid vastgesteld. Onderzoek in de komende jaren zal uitwijzen of er onder deze exo-planeten ook exemplaren tussen zitten die lijken op onze aarde; met een rotsachtige bodem, vloeibaar water, een atmosfeer en misschien '' leven!

De lezing start met een introductie over de opbouw van het heelal, de levensloop van sterren en hoe daarbij planeten kunnen ontstaan. Dan maakt u kennis met de methoden die sterrenkundigen hebben ontwikkeld om planeten te kunnen opsporen en de eigenschappen ervan vast te stellen. Tenslotte hoort u de laatste stand van zaken over het onderzoek naar exo-planeten en toekomstige ruimtemissies. Zo komen we steeds dichter bij het antwoord op die ene fascinerende vraag 'Zijn wij alleen?'

 

Dit bericht delen:

Advertenties