Amnesty-schrijfavond in bibliotheek Wijchen
Van onze redactie
24 april 2014
Op vrijdagavond 2 mei 2014 organiseert de werkgroep Amnesty International Wijchen van 18.30 uur – 20.30 uur een schrijfavond in de bibliotheek in Wijchen. Er liggen brieven klaar die u kunt overschrijven. Contactpersoon voor deze avond is Marijke van den Bos (024-6420829). Er worden brieven geschreven n.a.v. de volgende zaken:
Mexicaanse priester nog steeds bedreigd
Fray Tomás González, een katholieke priester en directeur van een opvangcentrum voor migranten wordt vanwege zijn werk op het gebied van migrantenrechten bedreigd. Fray Tomás González staat ook aan het hoofd van de mensenrechtenorganisatie CDHU (Usumacinta Human Rights Centre).
Het CDHU en de migrantenopvang La 72 bevinden zich in Tenosique, aan Mexico’s zuidelijke grens met Guatemala. Het migrantencentrum biedt opvang aan mensen die vanuit Midden-Amerika de Verenigde Staten willen bereiken. De mensen kunnen voedsel, water, kleding, onderdak en advies krijgen in La 72. De medewerkers van het CDHU maken zich sterk tegen corruptie bij de overheid en mensenrechtenschendingen. Beide centra werken nauw samen. In het afgelegen Tenosique-gebied zijn zij de enige organisaties die op dit gebied actief zijn. Fray Tomás González en zijn medewerkers worden bedreigd en lastiggevallen door politie en militairen
Doodstraf Reginald Clemons in de VS
Reginald Clemons werd in 1993 ter dood veroordeeld voor de moord op twee jonge blanke vrouwen. Zijn geplande executie in 2009 werd vanwege onduidelijkheden in zijn zaak uitgesteld. Samen met twee andere Afro-Amerikaanse jongens werd Reginald Clemons ervan verdacht twee blanke vrouwen, Julie en Robin Kerry, van een brug in de rivier de Mississippi te hebben gegooid. Eén van de veroordeelde jongens, Marlin Gray, werd in 2005 geëxecuteerd. De doodstraf van de andere jongen werd in 2003 tot een levenslange gevangenisstraf omgezet. Reginald Clemons heeft altijd beweerd onschuldig te zijn.
Zijn geplande executie van 2009 werd door de Missouri Supreme Court tegengehouden omdat er twijfel was ontstaan over de rechtmatigheid van zijn terechtstelling. Er werd een speciale rechter benoemd om de zaak te onderzoeken. Zo is er geen fysiek bewijsmateriaal voor de betrokkenheid van Clemons bij de moord. Daarnaast beweert Clemons door de politie te zijn mishandeld. De juridische bijstand tijdens het proces was onvoldoende en de jury was onevenwichtig samengesteld.
Saudische mensenrechtenverdediger vast
Dr Abdulkareem al-Khoder, 48 jaar, is een bekende Saudische mensenrechtenactivist. In juni 2013 werd hij tot acht jaar gevangenisstraf en een 10-jarig reisverbod veroordeeld vanwege zijn mensenrechtenwerk.
Dr Abdulkareem al-Khoder is medeoprichter van de mensenrechtenorganisatie ACPRA (Saudi Civil and Political Rights Association). Hij is een collega van Mohammed al-Qahtani en Abdullah al-Hamid, die ook vastzitten en voor wie Amnesty ook actievoert. Al-Khoder was professor aan de Qassim universiteit tot hij in 2011 ontslagen werd, waarschijnlijk vanwege zijn activisme. Sinds 2010 mocht hij niet meer naar het buitenland reizen.
Op 24 juni 2013 werd hij tot acht jaar gevangenisstraf en een 10-jarig reisverbod veroordeeld. Hij werd veroordeeld wegens ‘het ongehoorzamen van de leider’, ‘het stoken van onrust door het oproepen tot demonstraties’, ‘het aantasten van het imago van de staat door valse informatie aan buitenlandse groepen te geven’, en ‘het medeoprichten van een onwettige organisatie’.
Dr Abdulkareem al-Khoder zit vast in de al-Qassim-gevangenis.
Dit bericht delen: