Gemeentenieuws

Van onze redactie
30 april 2014
4 mei herdenking

Wijchen

Vrijheid geef je door. Dat is het thema dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei in 2014 heeft gekozen. Ook het 4 mei Comité in Wijchen stelt dit thema centraal tijdens de jaarlijkse herdenking in Wijchen. U bent aanstaande zondag 4 mei uur van harte welkom bij de 4 mei herdenking bij het monument aan de Meerdreef in Wijchen. Dit is achter de St. Antonius Abt kerk. De herdenking begint om 19.30 uur. Loco-burgemeester Thijsen is hierbij aanwezig en houdt een toespraak. Er worden gedichten voorgelezen, er is zang en er worden bloemen gelegd. De Stichting Samenwerkende Muziekverenigingen Wijchen verzorgt de muziek tijdens deze bijeenkomst.

Bergharen

In Bergharen begint om 19.00 uur een oecumenische herdenkingsdienst in de protestantse kerk. Daarna is er een stille tocht vanaf de protestantse kerk naar het monument voor burgemeester Luske aan de Dorpsstraat. Na de twee minuten stilte worden er bloemen gelegd. Burgemeester Verheijen is aanwezig bij de herdenking in Bergharen. De herdenking in Bergharen wordt georganiseerd door het plaatselijke comité 4 mei.

Batenburg

In Batenburg begint de herdenking om 19.00 uur in de oude St. Victorkerk met gedichten en muziek. Even na half acht gaan de aanwezigen via het oorlogsmonument naar de begraafplaats. Op beide plekken leggen mensen bloemen. De gemeente Wijchen is officieel vertegenwoordigd door wethouder Schaap.

Wandelroutenetwerk Rijk van Nijmegen-Zuid

Wist u dat u met de website www.wandelenrijkvannijmegen.nl zelf heel eenvoudig uw eigen wandelroute kunt uitstippelen? Ook kunt u aangeven of uw wandeling langs een cultuurhistorische bezienswaardigheid of horecagelegenheid moet komen. Onlangs is het wandelroutenetwerk Rijk van Nijmegen Zuid geopend. Het wandelnetwerk bestaat uit een knooppuntensysteem waarbij de wandelaar ‘a la carte’ zijn eigen wandelroute kan samenstellen in het mooie buitengebied tussen Malden en Wijchen.

Op de website www.wandelenrijkvannijmegen.nl is een interactieve kaart van het wandelroutenetwerk Rijk van Nijmegen Zuid opgenomen. Verder vindt u informatie over wandelen in de gemeenten Wijchen en Heumen, de route van de maand, verschillende wandelarrangementen en de weersverwachting. Behalve de website is er ook een wandelfolder ontwikkeld. Hierin is een handige overzichtskaart van het routenetwerk opgenomen. In deze folder vindt de lezer ook informatie over bijzondere plekken binnen het wandelgebied. De folder is onder andere verkrijgbaar bij de VVV in Wijchen en Heumen.

Werkzaamheden aan het spoor

Van vrijdag 9 mei 23.00 uur tot en met maandag 12 mei 7.00 uur werkt Strukton aan het spoor. Deze werkzaamheden maken deel uit van de aanleg van het keerspoor. Aan het overpad bij het station wordt het spoor aangepast. Bij de overweg met het fiets-/voetpad aan de Tunnelweg wordt een  deel van de overwegbevloering vernieuwd. Om dit te kunnen doen, wordt een deel van spoor weggehaald en later weer teruggeplaatst. Beide overwegen zijn in het weekend een aantal dagen afgesloten.

Tussen de overweg bij de Hoefsestraat en de overweg bij het fiets-/voetpad tussen de Vijverlaan en Sleedoornweg wordt gewerkt aan (bestaande) bovenleiding. Tussen het viaduct over de rijksweg N845 en  de Tunnelweg én tussen de overweg Hoefsestraat en de overweg Celciusstraat worden op verschillende plekken spoorstaven neergelegd. Ook worden funderingen voor seinpalen en beveiligingskasten geplaatst.

Meer informatie

Meer informatie over het keerspoor vindt u op www.prorail.nl/projecten en www.stadsregiorail.nl. Informatie over de herinrichting van de stationsomgeving kunt u vinden op www.wijchen.nl. Voor vragen, klachten en meer informatie over de werkzaamheden aan het keerspoor kunt u 24 uur per dag, zeven dagen in de week contact opnemen met de afdeling Publiekscontacten via 0800-776 72 45. Tussen 18.30 uur ’s avonds en 8.00 uur ’s ochtends zijn zij alleen bereikbaar voor urgente zaken als ernstige overlast en veiligheidsrisico’s. U kunt ook het contactformulier invullen op www.prorail.nl/contact.

Vergaderingen en bijeenkomsten

De commissies en de gemeenteraad van Wijchen vergaderen in het kasteel van Wijchen. Dit is de voorlopige planning voor de komende periode. Alle vergaderingen en bijeenkomsten beginnen om 19.30 uur.

8 mei                  Raadsvergadering

15 mei                  Themabijeenkomst

22 mei                  Informatiebijeenkomst

U kunt de volledige agenda vinden op: http://www.wijchen.nl/gemeente/politiek/vergaderingen/vergaderingen-2014. Heeft u geen internet dan kunt u hiervoor bij de bibliotheek terecht (in de hoofdvestiging in Wijchen of in de vestiging in Bergharen). De stukken kunt u ook inzien aan de balie in het gemeentekantoor.

Openingstijden gemeente rond de feestdagen

 In verband met de feestdagen zijn onze openingstijden gewijzigd. Maandag 5 mei zijn het gemeentekantoor, Vraagwijzer en de gemeentewerf gesloten. Donderdag 29 en vrijdag 30 mei zijn het gemeentekantoor, Vraagwijzer en de gemeentewerf ook gesloten.

De milieustraat is op 5 en 30 mei wel geopend.

Bladluisbestrijding

Vanaf april 2014 gaat de gemeente Wijchen opnieuw de bladluizen bestrijden op de plaatsen waar de meeste overlast is geconstateerd. Dit jaar gebruiken we weer twee bestrijdingsmethoden. Bomenrijen langs de wegen worden bespoten met Eco-insect. Dit is een natuurvriendelijk middel wat ervoor zorgt dat de bomen en planten een andere smaak krijgen. Deze bestrijdingsvorm kan enige overlast veroorzaken omdat het middel zorgt voor een vettige substantie op trottoirs en straten. Dit wordt na bestrijding meteen weggespoten met water. In bomen die in groepjes staan of bij een enkele boom worden lieveheersbeestjes geplaatst. De lieveheersbeestjes eten de bladluizen op. Het is een natuurlijke manier van luizenbestrijding doordat natuurlijke vijanden uitgezet worden. Op www.wijchen.nl kunt u de lijst vinden met de locaties waar we de bladluis bestrijden.

Heeft u vragen? Dan kunt u terecht bij uw wijkbeheerder via telefoonnummer 024 751 71 11 of via het meldingsformulier op www.wijchen.nl.

Dit bericht delen:

Advertenties