Bonnier Advocaten: Liefdesberichtjes tijdens werktijd, geen loon

Van onze redactie
25 november 2016
Met enige regelmaat zal Bonnier Advocaten licht laten schijnen op een juridische kwestie.

 

In mijn vorige artikel voor Bonnier Advocaten schreef ik over de mogelijk nadelige gevolgen van het gebruik van sociale media voor de arbeidsrelatie tussen werkgever en werknemer, en de arbeidsrechtelijke consequenties die daaraan verbonden kunnen worden. 

Na de plaatsing van dit artikel heeft de Kantonrechter in Tilburg op 19 oktober 2016 een uitspraak gewezen die goed op dit onderwerp aansluit en waarin over het gebruik van WhatsApp onder werktijd wordt geoordeeld.

Het betrof in deze zaak een werknemer die onder werktijd in een periode van ongeveer 6 maanden maar liefst 1255 privé liefdesberichtjes middels WhatsApp had verstuurd met zijn werktelefoon. De werkgever kwam hier achter nadat de werknemer zijn telefoon na afloop van zijn dienstverband had ingeleverd en stelde vast dat de werknemer tijdens werktijd met verschillende dames in gesprek was geweest, hierdoor volledig in de wolken was en in vervoering was geraakt. De werkgever stelde zich dan ook op het standpunt dat de werknemer hierdoor 175 uren aan werktijd had besteed aan niet-functie-gerelateerde bezigheden en hem voor deze uren dan ook geen loon hoefde te betalen. Deze uren verrekende de werkgever met de nog uit te betalen vakantie-uren van werknemer.

Hoewel de kantonrechter op een lager aantal uren uitkwam, oordeelde deze wel dat de werkgever terecht tot verrekening was overgegaan. De gevolgen van het veelvuldig gebruik van WhatsApp voor privédoeleinden onder werktijd, zonder dat daartoe een noodzaak bestaat en zonder dat de werkgever daarvan kennis heeft of daarmee heeft ingestemd, komen voor rekening van de werknemer. Geen arbeid, geen loon dus!

Hierbij is het van belang om te vermelden dat bij de werkgever een bedrijfsreglement van toepassing was, waarin regels met betrekking tot het privégebruik van een werktelefoon waren opgenomen. In deze regels was opgenomen dat incidenteel en beperkt gebruik voor persoonlijke doeleinden van de werktelefoon was toegestaan. Het zal geen verrassing voor u zijn dat, met de hoeveelheid berichten die door de werknemer waren verstuurd, naar het oordeel van de kantonrechter er géén sprake was van beperkt gebruik. De werknemer was daarmee tevens tekortgeschoten in de nakoming van de arbeidsovereenkomst.

Het is niet zo dat het gebruik van WhatsApp en/of andere sociale media nooit is toegestaan op de werkvloer. De werknemer heeft hier (in bepaalde mate) zelfs recht op. Ook ikzelf check enkele malen per dag mijn werktelefoon waarop tevens privéberichten binnenkomen. Een werkgever heeft tot een bepaalde hoogte privébezigheden van de werknemer te dulden. Het gebruik van sociale media onder werktijd moet uiteraard wel binnen de perken blijven. Het is in de praktijk lastig om vast te stellen wanneer dit gebruik de perken te buiten gaat en tot arbeidsrechtelijke consequenties kan leiden.

Om zowel werkgever als werknemer in dit kader houvast te bieden is het opstellen van een protocol over het gebruik van sociale media door werknemers (onder werktijd) een nuttig en gebruikelijk middel. Met een dergelijk protocol kan de werkgever de omgang met sociale media door werknemer vormgeven en wordt een kader gesteld voor het gebruik hiervan onder werktijd. De werknemer weet dan waar hij aan toe is, en de werkgever kan bij excessief gebruik van sociale media het protocol als onderbouwing voor een arbeidsrechtelijke sanctie inzetten.

In bovengenoemde zaak stelde de werkgever pas ná het einde van het dienstverband vast dat er sprake was van excessief gebruik van sociale media, en was looninhouding de meest effectieve sanctie die de werkgever voorhanden had. Bij een lopend dienstverband kan looninhouding echter ook worden toegepast, bijvoorbeeld in het geval dat werkgever niet tot ontslag kan of wil overgaan. Tegenover het ontvangen van loon staat immers het verrichten van arbeid door de werknemer en niet het onderhouden van (meerdere) liefdesrelaties.

Bonnier R Jacobs  mr. R.G.H.M. Jacobs (advocaat bij Bonnier advocaten te Wijchen)

Heeft u naar aanleiding van het bovenstaande vragen? Of heeft u andere vragen op het gebied van arbeidsrecht? Neem dan contact op met ons kantoor voor een vrijblijvend gesprek met mr. R.G.H.M. Jacobs of maak gebruik van ons gratis inloopspreekuur op dinsdag tussen 17.00 – 18.00 uur.

Bonnier advocaten, Saltshof 10-06, 6604 EA Wijchen, www.bonnieradvocaten.nl

Gratis inloopspreekuur: dinsdag van 17.00u-18.00u

Foto: de Beeldmakers fotografie Nijmegen

Dit bericht delen:

Advertenties