Bezoek de Landelijke Open Imkerijdag op 12 en 13 juli in Leur

Van onze redactie
7 juli 2014
Maak kennis met het werk van een imker

In het weekend van 12 en 13 juli vindt de Landelijke Open Imkerijdag plaats. Op meer dan 200 locaties houden imkers open huis voor het publiek. De Nederlandse BijenhoudersVereniging organiseert dit weekend voor de vijfde keer opeenvolgende keer.
Imkers werden jarenlang geteisterd door enorme sterfte onder hun bijenvolken. De laatste paar jaar gaat het gelukkig wat beter met de bijenvolken, maar het gevaar is nog niet geweken. Door alle aandacht voor de problemen waar imkers mee te maken hebben en het feit dat bijen onmisbaar zijn voor ons dagelijks voedsel, zijn de beestjes ongekend populair geworden. Allerlei acties worden op touw gezet om het leefgebied te verbeteren. Zelfs koning Willem-Alexander beschikt sinds april over drie bijenvolken.
Maar wat is nu de rol van de imker en waarom kunnen bijen niet zonder hem of haar? Op die vraag en tal van andere krijgen bezoekers antwoord van een imker. Wie zijn zij? Wat doen ze eigenlijk? Hoe komt iemand er toe om te imker te worden? Hoe slagen zij er in om de bijenstand op peil te houden? Wat zit er meer achter deze hobby? Wat is dracht en waarom is dat zo belangrijk?

Ons land telt ongeveer 7000 imkers, waarvan 90% is verenigd in de Nederlandse BijenhoudersVereniging. Jaarlijks worden door de leden van de vereniging nieuwe imkers opgeleid. Dit jaar zijn er ongeveer 1000 aan de cursus begonnen. De nodige daarvan maakten voor het eerst van nabij kennis met het bijenhouden tijdens de Open Imkerijdag.

Afgelopen jaar ontvingen meer dan 250 imkers, verspreid over het land, bijna dertigduizend bezoekers. De verwachting is dat er dit jaar nog meer imkers hun ‘bijenstal-deuren’ wijd open zetten. Iedereen die kennis wil maken met of meer wil weten van deze intrigerende natuurliefhebbers kan dan bij hen terecht. Waar zijn de deelnemers aan de Landelijke Open Imkerijdag te vinden? Kijk op de website van de NBV:
www.bijenhouders.nl/landelijke-open-imkerijdag

Dit bericht delen:

Advertenties