Gemeentenieuws

Van onze redactie
18 september 2014
70 jaar na dato

Wijchen staat dit jaar uitgebreid stil bij de herdenking van 70 jaar Operation Market Garden. Het begin van de bevrijding van Zuid-Nederland op 17 september 1944. Nu, 70 jaar na dato, gaan we dit ook in Wijchen groots herdenken en vieren.

Aanstaande zaterdag is er een indrukwekkende verplaatsing van honderden historische militaire voertuigen. Deze voertuigen starten vanaf het daarvoor ingerichte basiskamp in Veghel en rijden via Wijchen-Alverna naar het eindpunt op de Waalkade in Nijmegen. In Wijchen-Alverna pauzeert de stoet waardoor bezoekers een unieke gelegenheid krijgen om deze grootse stoet rollend erfgoed van nabij te bekijken. De eerste wagens van de stoet doen rond 10.40 uur Wijchen aan. Vanaf 9.30 uur vindt er een zogeheten re-enactment plaats, een stukje levende geschiedenis op de kruising Graafseweg/Heumenseweg.

Op het plein in Alverna aan de Graafseweg richt het Museum Kasteel Wijchen een boeiende buiten-expositie in. Ook ontmoeten Wijchense veteranen elkaar tijdens een bijzondere bijeenkomst op het plein. De bevrijding herleeft als het ware! Natuurlijk mag muziek niet ontbreken. Er zijn optredens van de band Glenn Miller Market Mood, de Wijchense Andrew Sisters, harmonie DOV, de Big Band Wijchen, Smartlappenkoor Teersbemind, sambaband Eco das Montanhas. Showorkest El Monte verzorgt het bevrijdingsfeest dat tot 16.00 uur duurt. Dat mag u niet missen!

Jong en oud zijn van harte welkom. Het zou leuk zijn als iedereen meehelpt aan een feestelijke uitstraling in Wijchen. U kunt bijvoorbeeld de Nederlandse vlag in top hangen. Namens de gemeenteraad en het gemeentebestuur van Wijchen wens ik alle deelnemers en het publiek een bijzonder mooie dag toe.

Hans Verheijen

Burgemeester van Wijchen

 

Nieuws

Pilot met vernieuwde website

De website van de gemeente www.wijchen.nl ziet er vanaf maandag 22 september anders uit. De afgelopen maanden is hard gewerkt aan het verbeteren van de site. Met een andere indeling en een verbeterde zoekfunctie verwacht de gemeente haar klanten nog beter van dienst te kunnen zijn. De nieuwe site voldoet aan de richtlijnen die het rijk aan websites van overheden stelt.

De hoofdindeling van de website gaat uit van zogeheten toptaken. Dat wil zeggen dat er bij het ontwerp goed gekeken is naar de vraag en behoefte aan informatie vanuit de inwoners. Er is onderzocht welke informatie inwoners op de huidige gemeentewebsite het meest hebben geraadpleegd. Rijbewijzen en paspoorten bleken met stip bovenaan te staan. Vandaar dat informatie over die producten meteen via de homepagina te lezen is. Hetzelfde geldt voor de mogelijkheid om snel iets aan de gemeente te melden.

De vernieuwde website gaat een tijdje proefdraaien. Een aantal elementen is nog in ontwikkeling. Volgende maand hoopt de gemeente de vernieuwde gemeentesite te kunnen introduceren. Ook daarna zal de site natuurlijk doorontwikkeld worden. Op- en aanmerkingen van inwoners op de aangepaste website zijn zeker welkom. Ook wanneer het systeem niet goed werkt, horen wij dat graag. U kunt uw reacties e-mailen naar webredactie@wijchen.nl.

 

Nieuws

Denk mee over criteria voor het innovatiefonds!

De gemeenteraad van Wijchen heeft een innovatiefonds van € 300.000,- ter beschikking gesteld voor leefbaarheidsprojecten in Wijchen. De raad nodigt haar inwoners uit om mee te bepalen welke voorwaarden er gesteld moeten worden om een uitkering te kunnen ontvangen uit dit fonds. De bijeenkomst vindt plaats op maandag 29 september om 20.00 uur in Wijkcentrum Wijchen West

De agenda voor deze avond ziet er als volgt uit:

  • Welkom;

  • Korte toelichting op het doel van de avond, door wethouder Paul Loermans;

  • In groepen in gesprek gaan over mogelijke onderwerpen die wel of niet in aanmerking zouden komen voor het fonds;

  • Pauze;

  • In groepen opstellen van criteria op basis van de benoemde onderwerpen;

  • Vaststellen van de belangrijkste criteria;

  • Afsluiten van de avond om uiterlijk 22.00 uur.


Raadsleden zijn uitgenodigd om als toehoorder bij deze bijeenkomst aanwezig te zijn. MEER Welzijn Wijchen verzorgt de begeleiding van deze avond. Voor vragen kunt u contact opnemen met Marleen Borgonjen, via m.borgonjen@meerwelzijnwijchen.nl of via 024 641 84 59. Aanmelden is niet verplicht maar wel gewenst.

 

Nieuws

Regeling woningisolatie verlengd!

Heeft u een eigen huis en heeft u nog niet eerder bij de gemeente subsidie voor woningisolatie aangevraagd? Dan kunt u alsnog subsidie aanvragen. De provinciale regeling is verlengd en de gemeente Wijchen heeft nog budget voor ongeveer 300 woningen. Eerdere criteria (zoals bouwjaar < 1980 of WOZ-waarde < € 350.000,-) zijn vervallen, wel moet u als aanvrager zelf wonen in de woning.

Het is zonde als geld in rook opgaat. Dat gebeurt al snel als u in een ongeïsoleerde woning woont en ’s winters de kachel laat branden. Wie zijn woning isoleert met dak-, gevel-, vloer- of glasisolatie bespaart flink op stookkosten. Iedere eigenaar-bewoner kan € 500 subsidie voor woningisolatie aanvragen. Vraagt u de subsidie samen met vijf anderen aan? Dan krijgt u per aanvrager € 250 extra subsidie. De maximale subsidie van totaal € 750 per woning inclusief burenpremie is wel gekoppeld aan de hoogte van de investering, de subsidie is maximaal 1/3e van de isolatie-investering.

Isoleren is een investering die snel is terugverdiend. Spouwmuurisolatie van een hoekwoning bespaart bijvoorbeeld jaarlijks gemiddeld 40 procent. Behalve voor gevelisolatie is de subsidie ook te gebruiken voor dak-, vloer- en glasisolatie (HR++). Naast geld besparen op stookkosten zijn er meerdere voordelen van woningisolatie. Het is namelijk een verbetering van de woning en het wooncomfort neemt toe. Bovendien is het ook nog eens goed voor het milieu aangezien het energieverbruik enorm naar beneden gaat.

Aanvragen van de subsidie is heel eenvoudig en het kost u weinig tijd, zie www.woningisolatie.nu. U kunt beginnen met isoleren, nadat de gemeente uw aanvraag heeft goedgekeurd. Deze subsidieregeling is een initiatief van de provincie Gelderland die via de gemeenten geld beschikbaar stelt voor dit doel.

 

Nieuws

Controle hondenbelasting

Als u in de gemeente Wijchen één of meer honden heeft dan moet u jaarlijks belasting betalen. Bent u houder van een hond en weet u niet zeker of u belasting betaalt? Dan kunt u dit nakijken op de jaarlijkse aanslag gemeentelijke belastingen. Deze rekening heeft u zeer waarschijnlijk eind januari ontvangen.

Uw hond aangeven

Als u een hond aanschaft, moet u hiervan binnen 14 dagen aangifte doen. Hiervoor vult u het aangifteformulier hondenbelasting in en zend het naar het gemeentelijk belastingkantoor in Beuningen. U kunt  ook via het digitale aanmeldformulier op de website www.wijchen.nl  aangifte doen. Telefonisch kunt u een aangiftebiljet opvragen via telefoonnummer 024 – 67 80 962.

Controle

De gemeente Wijchen controleert regelmatig op de aangifteplicht van de hondenbelasting. Vanaf 22 september wordt er weer een controle gehouden. Deze controle zal ongeveer drie weken in beslag nemen.  We vinden dit eerlijk ten opzichte van de hondeneigenaren die al jaren belasting betalen. Het is dus mogelijk dat een controleur binnenkort bij u aanbelt. Bent u niet thuis, maar vermoedt de controleur dat u een hond heeft waarvoor geen aangifte is gedaan, dan laat hij een aangiftebiljet achter. Dat kunt u invullen, ondertekenen en aan het gemeentelijk belastingkantoor in Beuningen zenden. Ook als u geen hond heeft ,vragen wij u dit op het formulier te vermelden. Vanzelfsprekend kunnen de controleurs zich legitimeren met een legitimatiebewijs dat door de belastingsamenwerking is verstrekt.

Meer informatie

Meer informatie over de hondenbelasting, of de regels die gelden voor het uitlaten van honden, vindt u op onze website www.wijchen.nl

 

Nieuws

Start aanleg gesponsorde rotonde

Maandag 15 september begint het bedrijf Houtcentrum Wijchen met de aanleg van de door hen gesponsorde rotonde. Zij richten de rotonde bij de Nieuweweg – Buys Ballotstraat – Kamerlingh Onnestraat in. Het is de derde rotonde in Wijchen die voor de komende tien jaar gesponsord is.

Naar verwachting worden komend najaar nog vijf rotondes ingericht door diverse bedrijven die een rotonde gaan sponsoren.

Er zijn nog enkele rotondes beschikbaar voor sponsoring. Voor een gering bedrag kunt u de rotonde inrichten en daarmee véél bekendheid geven aan uw bedrijf. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van sponsoring van een rotonde in de gemeente Wijchen? Neem dan contact op Patricia van Wolferen via telefoonnummer 024 751 72 29.

 

nieuws

Vergaderingen en bijeenkomsten

De commissies en de gemeenteraad van Wijchen vergaderen in het kasteel van Wijchen. Dit is de voorlopige planning voor de komende periode. Alle vergaderingen en bijeenkomsten beginnen om 19.30 uur.

18 september          Informatiebijeenkomst

25 september          Commissievergadering -1-

2 oktober               Commissievergadering -2-

9 oktober               Themabijeenkomst

16 oktober             Raadsvergadering

U kunt de volledige agenda vinden op: http://www.wijchen.nl/gemeente/politiek/vergaderingen/vergaderingen-2014. Heeft u geen internet dan kunt u hiervoor bij de bibliotheek terecht (in de hoofdvestiging in Wijchen of in de vestiging in Bergharen). De stukken kunt u ook inzien aan de balie in het gemeentekantoor.

 

Nieuws deze tekst graag bovenaan de rechterkolom plaatsen!

Ernstige verkeershinder zaterdag 20 september
Vanwege de herdenking van Operation Market Garden aanstaande zaterdag 20 september zijn er in de hele regio wegafsluitingen en omleidingsroutes. De Graafseweg (inclusief de parallelwegen) wordt vanaf de rotonde Berendonck in de richting Grave afgesloten van 9.00 tot circa 14.00 uur.

Autoverkeer
Weggebruikers moeten op zaterdag 20 september rekening houden met een langere reistijd als gevolg van omleidingsroutes en mogelijke vertraging als gevolg van het extra verkeer op de omleidingsroutes. Omleidingsroutes worden met gele borden langs de weg aangegeven. Voor uitgebreide informatie zie www.wijchen.nl. Wij vragen uw begrip hiervoor.

 

Nieuws

Oud papier Alverna op 20 september

Zaterdag 20 september wordt er in Alverna gewoon oud papier opgehaald. Langs de parallelwegen dient u het oud papier al om 8.00 uur aan de straat te zetten. Het oud papier wordt namelijk al vroeg opgehaald. Om 9.30 uur begint het programma van de herdenking van Operation Market Garden ter hoogte van de kruising Heumenseweg/Leemweg/Graafseweg. U kunt uw oud papier natuurlijk ook gratis naar de milieustraat op Bijsterhuizen brengen.

 

Nieuws

Werkzaamheden aan het spoor

In de nacht van 20 op 21 september voert BAM slijpwerkzaamheden uit aan het spoor tussen Nijmegen en de Maasbrug bij Ravenstein. Voor informatie of klachten over de werkzaamheden Voor vragen, klachten en meer informatie over de werkzaamheden aan het keerspoor kunt u 24 uur per dag, zeven dagen in de week contact opnemen met de afdeling Publiekscontacten via 0800-776 72 45. Tussen 18.30 uur ’s avonds en 8.00 uur ’s ochtends zijn zij alleen bereikbaar voor urgente zaken als ernstige overlast en veiligheidsrisico’s. U kunt ook het contactformulier invullen op www.prorail.nl/contact.

 

 

Tekst boven aan de lijst met bekendmakingen:

Op www.officielebekendmakingen.nl/gemeenteblad zijn de volgende bekendmakingen verschenen. Wilt u automatisch op de hoogte gehouden worden van de publicaties in uw omgeving? Meldt u dan aan voor de gratis attenderingsservice.

 

Milieu

Ontvangen milieumelding

Door het college van burgemeester en wethouders van Wijchen is de volgende milieumelding (Activiteitenbesluit op grond van de Wet Milieubeheer) op genoemde datum geaccepteerd:

 

Wijchen

  • Bijsterhuizen 21-03, 6604 LE, voor het in werking hebben van een acculader en het van toepassing zijn van algemene milieuregels voor bodembedreigende activiteiten, 10-09-2014.


 

Procedure 1 is van toepassing. Zie voor meer informatie hierover het procedurekader elders op deze pagina’s.

 

Ruimtelijke ordening

Vastgesteld bestemmingsplan en besluit hogere grenswaarden ‘Noord-Wijchen, herziening Beuningsesteeg’

Burgemeester en wethouders van Wijchen maken bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 4 september 2014 het bestemmingsplan ‘Noord-Wijchen, herziening Beuningsesteeg (gewijzigd) heeft vastgesteld. Het plan voorziet in de bouw van 19 grondgebonden woningen en een kinderdagverblijf. Ten opzichte van het ontwerp zijn de volgende wijzigingen aangebracht: de diverse bouwhoogten zijn verlaagd en de tussenpaden hebben de bestemming verkeer gekregen. Het plangebied is gelegen tussen de Beuningsesteeg, Saltshof 10e straat en Saltshof 13e straat. In verband met deze bestemmingsplanherziening heeft ons college op 2 september 2014 hogere grenswaarden voor wegverkeerslawaai vastgesteld. Schriftelijke stukken behorende bij het bestemmingsplan en het besluit hogere grenswaarden zijn vanaf 18 september 2014 iedere werkdag bij voorkeur op afspraak in te zien bij de consulenten van de balie Bouwen en Leefomgeving in het gemeentekantoor. Het bestemmingsplan is ook digitaal beschikbaar via de website www.ruimtelijkeplannen.nl. Het identificatienummer is: NL.IMRO.0296.NRDbeuningsesteeg-VGBP.

De termijn voor het instellen van een beroep tegen het vaststellingsbesluit en het besluit hogere grenswaarden bedraagt zes weken en vangt aan op 18 september 2014. Beroep heeft geen schorsende werking. Dit betekent dat indien u wilt voorkomen dat het bestemmingsplan na afloop van de beroepstermijn in werking treedt u de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak kunt verzoeken een voorlopige voorziening te treffen. Indien binnen de beroepstermijn ook een verzoek om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van Raad van State is ingediend, treedt het bestemmingsplan niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Procedures 1, 4 en 5 zijn van toepassing. Zie voor meer informatie hierover het procedurekader elders op deze pagina’s.

 

Apv

Drank- en Horecavergunning

De onderstaande drank- en horecavergunning is door de burgemeester

op genoemde datum verzonden naar de betreffende aanvrager:

 

Wijchen

•        Suikerbergseweg 2, 6604 AE, Schietvereniging Strijdlust ’87, 09-09-2014.

 

Procedures 4 en 5 zijn van toepassing. Zie voor meer informatie hierover de procedurekaders elders op deze pagina’s.

 

kappen

Mededeling voorgenomen kap

De gemeente Wijchen is voornemens de volgende bomen te kappen:

Wijchen

  • Korenbloemstraat nabij nr. 15, 4 haagbeuken, reden kap: bomen worden gekandelaberd, worden te groot, herplant: n.v.t. bomen blijven behouden, 10-09-2014.

  • Heumenseweg nabij nr. 262, 1 Amerikaanse eik, reden kap: aantasting reuzenzwam, herplant: t.z.t. bij herstellen boomstructuur, 10-09-2014.

  • Urnenveldweg achter nr. 18, 5 eiken, reden kap: overlast en te weinig ruimte, herplant: nee, voldoende bomen in de omgeving, 10-09-2014.

  • Stationslaan van Westerdreef tot Hogeweg, 25 diverse soorten, reden kap: slechte conditie en/of slechte kroonstructuur, herplant: 14 diverse soorten, 10-09-2014.

  • Donkerstraat voor nr. 11, 1 es, reden kap: top uitgebroken, stam beschadigd, herplant: 1 es, 10-09-2014.

  • Elstweg voor nr. 9, 1 kastanje, reden kap: boom is dood, kastanjebloedziekte, herplant: in afwachting van ontwikkelingen, 10-09-2014.

  • Heilige Stoel naast nr. 6402, 1 linde, reden kap: slechte conditie, dood hout, herplant: 1 linde, 10-09-2014.

  • Heilige Stoel nabij nr. 4734, 1 eik, reden kap: aantasting reuzenzwam, herplant: 1 acacia, 10-09-2014.

  • Heilige Stoel nabij nr. 5126, 1 kastanje, reden kap: aantasting kastanjebloedziekte, dood hout, herplant: 1 hazelaar, 10-09-2014.

  • Heilige Stoel voor nr. 3870, 1 es, reden kap: boom is dood, herplant: nee, te weinig bovengrondse ruimte, 10-09-2014.

  • Homberg naast nr. 3401, 1 kastanje, reden kap: taksterfte, dood hout, kastanjebloedziekte, herplant: 1 haagbeuk, 10-09-2014.

  • Kraaijenberg naast nr. 7169, 1 lijsterbes, reden kap: boom is dood, herplant: 1 eik, 10-09-2014.

  • Kraaijenberg voor nr. 7302, 1 es, reden kap: slechte conditie, boom gaat dood, herplant: 1 es , 10-09-2014.

  • Kraaijenberg voor nr. 9615, 1 lijsterbes, reden kap: boom is dood, herplant: nee, voldoende bomen in de omgeving, 10-09-2014.

  • Kruisbergseweg nabij nr. 10, 1 kastanje, reden kap: boom is dood, kastanjebloedziekte, herplant: in afwachting van kastanjebloedziekte, 10-09-2014.

  • Reigerstraat voor nr. 38, 1 eik, reden kap: dood hout, slecht conditie, herplant: 1 eik, 10-09-2014.

  • Roerdompstraat nr. 76 schoolplein, 1 kastanje, reden kap: boom is dood, kastanjebloedziekte, herplant: 1 trompetboom, 10-09-2014.

  • Saltshof voor nr. 3067, 1 es, reden kap: onherstelbare stormschade, herplant: 1 es, 10-09-2014.

  • Startvenseweg naast nr. 1, 1 kastanje, reden kap: boom is dood, kastanjebloedziekte, herplant: 1 clerodendrum, 10-09-2014.

  • Zwanensingel nabij nr. 181, 1 kastanje, reden kap: slechte conditie, zwammen, holtes, kastanjebloedziekte, herplant: nee, voldoende bomen in omgeving, 10-09-2014.

  • Watersnipstraat naast nr. 74, 1 vleugelnoot, reden kap: plakoksel, slecht in blad, conditie matig, herplant: t.z.t. bij herstellen boomstructuur, 10-09-2014.


 

Deze houtopstand is kapvergunningvrij. Wilt u reageren op de voorgenomen kap, dan kunt u uw reactie binnen vier weken na datum van deze publicatie mondeling of schriftelijk kenbaar maken bij burgemeester en wethouders, Postbus 9000, 6600 HA Wijchen.

 

slopen

Ontvangen sloopmeldingen

De onderstaande sloopmeldingen zijn door het college van burgemeester en wethouders van Wijchen op genoemde datum ontvangen:

 

Wijchen

  • Herenstraat 7 en 9, 6602 BA, het slopen van binnenwanden, overkapping aan de achterzijde, metselwerk en een vluchttrap, 04-09-2014.

  • Koolbergseweg 7, 6604 BL, het verwijderen van asbesthoudend materiaal uit het hoofdgebouw, 02-09-2014.

  • Burchtstraat 7, 9 en 11, 6602 AP, het verwijderen van asbesthoudend materiaal uit het hoofdgebouw, 05-09-2014.


 

Er kan geen bezwaar noch beroep worden ingesteld tegen de ontvangen sloopmeldingen.

 

Algemene bekendmaking

Ontvangen aanvragen omgevingsvergunning

De onderstaande aanvragen voor een omgevingsvergunning zijn door het college van

burgemeester en wethouders van Wijchen op genoemde data ontvangen:

 

Wijchen

  • Europaplein 123 en 126, 6602 GV, het samenvoegen van twee huisartsenpraktijken,

  • 08-09-2014.

  • Graafseweg 300, 6603 CJ, afwijken van het bestemmingsplan (inhoud), de nieuwbouw van twee woningen en de verbouw van een bestaande woning, en het uitvoeren van werkzaamheden in verband met archeologie, 01-09-2014.

  • Herenstraat 7 en 9, 6602 BA, het aanpassen van een gemeentelijk monument. Het wijzigen van de gevels en het intern verbouwen van het pand. Het slopen van binnenwanden, een overkapping aan de achterzijde, verwijderen van metselwerk en vluchttrap in een gemeentelijk beschermd stads- en dorpsgezicht, 04-09-2014.

  • Kasteellaan 91, 6602 DD, het bouwen van een dakkapel, 25-08-2014.

  • Marskramer 61, 6603 JE, het bouwen van een dakkapel, 08-09-2014.

  • Zandweg 36, 6603 AH, het afwijken van het bestemmingsplan in verband met een bedrijf aan huis, 27-08-2014.


De beslistermijn vangt aan op de dag van ontvangst van de betreffende aanvraag. Procedure 1 is van toepassing. Zie voor meer informatie hierover het procedurekader elders op deze pagina’s.

 

 

Dit bericht delen:

Advertenties