55 JAAR WOZOKOTTEN

Van onze redactie
25 september 2014

Het was in de herfst van 1959 toen een drietal prominente inwoners van Woezik, de heren Piet Schraven, Piet Rossen en Toon Sengers, van mening waren dat er iets ontbrak aan het toen al actieve Woezikse verenigingsleven: er werd nog geen carnaval gevierd.


Gedrieën besloten ze om zich in te zetten om in navolging van diverse omringende plaatsen ook in Woezik het carnavalsgebeuren op poten te zetten.

Vanaf die najaarsdag bestond er in Woezik een heus carnavalscomité. Vanwege de korte voorbereidingstijd tot aan carnaval 1960 namen de initiatiefnemers zich voor om in 1961 voor het eerst met een echte Prins Carnaval en gevolg in de openbaarheid te verschijnen.

Piet Schraven werd de eerste Prins Carnaval van Woezik en in het eerste jaar werd hij bijgestaan door een Raad van Vijf.

Omdat dit eerste jaar een ieder zeer goed beviel, besloot men vanaf dat moment de zaken wat groter aan te pakken. Het comité werd met enkele mensen aangevuld tot een heus bestuur en de Raad van Vijf werd uitgebreid tot een Raad van Zeven. Door deze uitbreiding was het ook mogelijk om de carnavalsactiviteiten in Woezik uit te breiden: op 4 maart 1962 vond de eerste carnavalsoptocht plaats, waarin maar liefst 15 leuke en mooi versierde wagens, evenals talrijke groepen en individuelen, van start gingen.

Aangemoedigd door dit succes was het vervolgens niet zo moeilijk meer om mensen te vinden om de carnavalsvereniging te versterken en een echte Raad van Elf (zoals het eigenlijk hoort bij Carnaval) te vormen.

Inmiddels waren er ook in Wijchen en Alverna carnavalsverenigingen opgericht. Aanvankelijk ging elke van deze verenigingen zijn eigen weg: er waren optochten in Woezik, Wijchen en Alverna en elk kerkdorp had zijn eigen Prins Carnaval.

In Woezik werd in die tijd (1965) voor het eerst Woeziks Jupke met de optocht meegevoerd: een heuse mascotte die elk jaar met carnaval tot leven zou komen om al na enkele dagen in rook en vuur op te gaan ten teken dat de carnavaldagen voorbij waren.

Na een korte tijd van onderlinge wedijver en rivaliteit besloten de verschillende verenigingen in 1966 om de handen ineen te slaan en over te gaan tot de vorming van een overkoepelend carnavalscomité (de voorloper van het huidige Urnenkabinet). Elke vereniging behield binnen deze opzet zijn eigen identiteit, maar het Wijchense Urnenrijk zou vanaf dat moment één Prins en één optocht hebben. Vanaf dat moment hadden de Wozokotten dus geen Prins meer, maar een Grootvorst, een eretitel die aan de Wozokotten verleend werd door de eerste Prins van het Urnenrijk.

De carnavalsactiviteiten vonden al die jaren plaats in verschillende Woezikse locaties: te beginnen met het patronaat achter de bakkerij van oprichter Toon Sengers, gevolgd door Zaal Verploegen en een aantal jaren het Jeugdhuis te Woezik, waarna de Wozokotten vanaf hun 20-jarig bestaan in 1979 hun vaste Wozokottenhol hebben bij Zaal Verploegen.

 

Vele activiteiten werden in die 55 jaar door de vereniging georganiseerd.

Naast de gewone carnavalsavonden hield men carnavalsmiddagen voor de oudere (aanvankelijk 65+, later 50+) inwoners van Woezik, er kwamen speciale carnavalsmiddagen voor de jeugd en elk jaar werden (en worden nog steeds) voor het carnavalsfeest de Woezikse zieken bezocht.

Om al deze carnavalsactiviteiten te kunnen bekostigen zijn er in de loop der jaren diverse festiviteiten op touw gezet om de kas van de Wozokotten te vullen: houthakwedstrijden, loterijen, rommelmarkten en sinds ruim 20 jaar wekelijkse bingoavonden.

 

Tevens mag de vereniging zich verheugen in een groot aantal sponsoren: bedrijven in Woezik en Wijchen, die ieder jaar opnieuw bereid zijn om een ruimhartige bijdrage te leveren aan de kas van de Wozokotten. Zonder deze sponsorbijdragen was het de vereniging niet mogelijk om ieder jaar weer voor jong en oud carnavalsactiviteiten te organiseren en om de Woezikse zieken door het bezorgen van een fruitmand een hart onder de riem te steken. Het spreekt vanzelf dat de vereniging al deze sponsors zeer dankbaar is voor hun gulle bijdragen.

 

In het kader van het 55 jarig bestaan houden bestuur en leden van de Wozokotten een receptie op zaterdag 11 oktober van 19.00 tot 20.30 uur met direct aansluitend een feestavond tot in de kleine uurtjes. Dit alles in het Wozokottenhol: Zaal Verploegen te Woezik.

Een ieder die de vereniging een warm hart toedraagt is daar dan zeer welkom om de gelukwensen over te brengen en de vereniging succes te wensen voor de verdere toekomst.

Bestuur en Raad van Elf hopen op 11 oktober veel oud-leden, sponsoren, donateurs en overige genodigden te mogen begroeten.

Omdat de Wozokotten niet beschikken over de adresgegevens van alle oud-leden worden deze (als het al niet op een of andere wijze is geschied) via deze weg uiteraard uitgenodigd om op deze receptie/feestavond aanwezig te zijn.

 

 

 

 

Dit bericht delen:

Advertenties