Gemeentenieuws

Van onze redactie
8 oktober 2014
Senioren die vallen, een groeiend probleem

In oktober vindt in de regio Nijmegen voor de vierde maal de jaarlijkse valpreventiemaand plaats. Het aantal valongelukken onder senioren is groot. Ouderen hebben vaak weinig zicht op de risico’s die zij lopen om te vallen en onderschatten ook de gevolgen van een val. Vallen hoort weliswaar bij het ouder worden, maar kan wel degelijk voorkómen worden. In diverse gemeentes worden daarom effectieve cursussen zoals ‘Vallen Verleden tijd’ en ‘In Balans’ aangeboden. Een volledig overzicht van de cursussen vindt u op www.zzgzorggroep.nl/voorkom-vallen.

De Cursus ‘Vallen verleden tijd’ begint donderdag 2 oktober om 11.00 uur. Er zijn tien bijeenkomsten van 1,5 uur. Locatie: Derkssport, Homberg 29-96 in Wijchen. Of kom naar de ‘voorlichtingsbijeenkomst Vallen?’ op zaterdag 8 november van 10.00 tot 16.00 uur tijdens de Informatiemarkt Bewust Wonen.  Locatie: Zaal Verploegen, Woeziksestraat 100 in Wijchen. De toegang is gratis.

 

Klimaatstraatfeest in Wijchen?

Vrijdag 10 oktober is het de landelijke Dag van de Duurzaamheid. Samen laten we zien dat duurzaamheid past in ons dagelijks leven en we een ‘groene’ samenleving hebben én willen houden. Dit kan bijvoorbeeld via het Klimaatstraafeest. Dit is al zes jaar de grootste energiebesparende wedstrijd van Nederland. Aan deze wedstrijd hebben afgelopen jaar duizenden straten in heel Nederland meegedaan. In Wijchen deden acht straten mee: Kraayenberg, Diemewei, Spechtstraat, Kievitstraat, Woeziksestraat, Aalsburg, Wighenerhorst en Saltshof. De deelnemende straten gaan aan de slag met energiebesparing in de strijd om de titel ‘beste klimaatstraat van Nederland’ en een feestbudget van €10.000. Dit jaar kun je niet alleen met je straat meedoen aan het HIER Klimaatstraatfeest, maar ook met je sportclub, vereniging, vriendengroep of familie. Daarvoor kun je een ‘virtuele straat’ aanmaken op de website. Het Klimaatstraatfeest loopt tijdens het stookseizoen. Vanaf 10 oktober 2014 kunnen straten zich aanmelden op www.klimaatstraatfeest.nl. De straat die tot en met 30 maart 2015 de meeste energie bespaart en de beste acties uitvoert om de buurt te betrekken bij energiebesparing wint een feestbudget van maar liefst €10.000!

De winnaar wordt half april bekend gemaakt en neemt de titel over van de straat Dijkgraaf in de gemeente Overbetuwe. Deze straat won de vorige editie van het Klimaatstraatfeest. Deze straat organiseerde met 47 buren in totaal 755 energiebesparende burenacties en liet daarmee 2.324 andere straten achter zich.

 

Bladkorven worden weer geplaatst

Vanaf 13 oktober begint de gemeente Wijchen weer met het plaatsen van bladkorven. Met de bladkorven wil de gemeente graag meewerken aan een schone straat. De bladkorven worden grotendeels op dezelfde locaties geplaatst als voorgaande jaren. De volgorde van plaatsing van de bladkorven hangt voornamelijk af van de periode waarin de bomen hun blad gaan verliezen. U kunt op de website www.wijchen.nl een lijst vinden waarin staat waar en wanneer een bladkorf in uw straat geplaatst wordt. Als de bladkorven vol zijn, worden ze in Wijchen op de maandag en vrijdag geleegd. Wanneer een bladkorf al eerder vol is, kunt u dit doorgeven aan de wijkbeheerder via telefoonnummer 024 751 71 11. Bladkorven in de kerkdorpen legen we wanneer bewoners melden dat ze vol zitten. Voor het gebruik van de bladkorven heeft de gemeente een aantal gebruiksregels opgesteld:

  • in de korven mag alléén bladafval gedeponeerd worden;

  • het bladafval mag uitsluitend afkomstig zijn van gemeentebomen uit tuin, van trottoir, straat of plein;

  • in de korven mogen géén takken of ander afval zoals lege flessen, vuilniszakken en plastic zakken met afval worden gedeponeerd;

  • bij misbruik, vernieling of diefstal van onderdelen wordt de korf verwijderd.


 

Afsluiting Mr. van Coothlaan en Emilia van Nassaustraat                       

Vanaf dinsdag 7 oktober zijn de Mr. van Coothlaan en Emilia van Nassaustraat afgesloten voor het doorgaand verkeer. We gaan in deze straten beginnen met het vervangen van de riolering. Doorgaand verkeer, fietsers en voetgangers worden omgeleid. Naar verwachting duren de werkzaamheden tot medio november. Deze werkzaamheden maken deel uit van de vervanging van de riolering van de Oosterweg ter hoogte van fietspad de Steenoven tot aan het Europaplein. Het eerste deel van de Oosterweg, van de Steenoven tot aan de Ringlaan, is weer toegankelijk voor verkeer.

 

Start aanleg gesponsorde rotonde

Maandag 13 oktober begint Schraven Hoveniers met de aanleg van de door Winkelcentrum Zuiderpoort en Schraven Hoveniers gesponsorde rotonde. Zij richten de rotonde bij de Stationslaan-Bronckhorstlaan in. Het is de vierde rotonde in Wijchen die gesponsord is voor de komende vijf jaar. Naar verwachting worden komend najaar nog vier rotondes ingericht door diverse bedrijven die een rotonde gaan sponsoren. Er zijn nog enkele rotondes beschikbaar voor sponsoring. Voor een gering bedrag kunt u de rotonde inrichten en daarmee véél bekendheid geven aan uw bedrijf. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van sponsoring van een rotonde in de gemeente Wijchen? Neem dan contact op Patricia van Wolferen via telefoonnummer 024 751 72 29.

 

Werkdag in het Vormersbos

Zaterdag 11 oktober aanstaande organiseren buurtbewoners en gemeente samen een werkdag in het Vormersbos. Op die dag kunt u meehelpen om dit bos nog mooier te maken. Samen met anderen kunt u meewerken met het opruimen van het bos. Wilt u mee helpen? U bent vanaf 10.30 uur van harte welkom. Het verzamelpunt voor deelnemers is de parkeerplaats bij Abersland 3707.

 

Vergaderingen en bijeenkomsten

De commissies en de gemeenteraad van Wijchen vergaderen in het kasteel van Wijchen. Dit is de voorlopige planning voor de komende periode. Alle vergaderingen en bijeenkomsten beginnen om 19.30 uur.

9 oktober         Themabijeenkomst

16 oktober         Raadsvergadering

U kunt de volledige agenda vinden op de website van de gemeente (Uw gemeente de gemeenteraad vergaderingen Agenda’s en stukken vergaderingen). Heeft u geen internet dan kunt u hiervoor bij de bibliotheek terecht (in de hoofdvestiging in Wijchen of in de vestiging in Bergharen). De stukken kunt u ook inzien aan de balie in het gemeentekantoor.

Dit bericht delen:

Advertenties