Zicht op gezin en keuzevrijheid verschraalt

Van onze redactie
16 oktober 2014
Zicht op gezin en keuzevrijheid verschraalt

Het CDA Wijchen zal donderdag in de raadsvergadering pleiten in het zorgdossier dat de belofte  “één gezin, één plan, één regisseur” wordt uitgevoerd. Deze belofte houdt in dat een gezin met zorg te maken krijgt met maar 1 contactpersoon (regiehouder). Daarnaast vindt het CDA dat voor de parels van de zorg “de kleine zorgaanbieders” het aanbestedingstraject wezenlijk vereenvoudigd zodat deze kleinschalige zorg  in de toekomst behouden kan blijven. Hiermee blijft keuze vrijheid in de zorg overeind.

In de aanloop naar de invoering van de nieuwe WMO en jeugdzorg wet heeft het CDA Wijchen een rondetafel sessie gehouden. Zij heeft zich laten inspireren en informeren door een groot aantal zorgprofessionals op allerlei terreinen van de WMO en Jeugdzorg. De aanloop naar de transities is al twee jaar aan de gang. Het CDA signaleert dat de een aantal punten nog niet gerealiseerd zijn terwijl de uitvoering 1 januari 2015 van start gaat.

De gedachte 1 gezin, 1 plan, 1 contactpersoon is voor de betere samenwerking tussen zorgprofessionals van wezenlijk belang. In de sociale wijkteams is de contactpersoon voor een gezin nog niet geregeld. Er is geen zicht op de soorten hulpverlening die actief zijn in een gezin. Het CDA wil dat de zorg verbeterd wordt door de belofte na te streven om te komen tot 1 contactpersoon (regisseur) voor een gezin. Zorgprofessionals kunnen daardoor  de informatieoverdracht verbeteren en er is meer inzicht in trajecten die er zijn binnen een gezin.

De parels van onze zorg “de kleine zorg aanbieders” zijn op een dood spoor gezet. Zij kunnen alleen via een enorm omvangrijk aanbestedingstraject meedoen of zich laten inkopen als onderaannemer bij de grote instellingen. De aanbesteding is voor de kleine aanbieder, die normaliter alleen met zorg bezig is, qua capaciteit en kennis niet te doen.  Hierdoor dreigt de kleine zorgaanbieder haar identiteit te verliezen en kan zij alleen nog uitvluchten naar onderaannemerschap bij de grote instellingen. Hierdoor verschraalt het aanbod in de zorg en is er minder keuzevrijheid voor onze inwoners.

 

Dit bericht delen:

Advertenties