Het Kasteel Wijchen verliest schaakderby

Van onze redactie
3 november 2014
De Wijchense schakers van Het Kasteel zijn er niet in geslaagd de succesvolle start van dit seizoen een vervolg te geven. Zaterdag 1 november jl. waren de bezoekers uit Nijmegen heer en meester in schaakarena Wijchen-Zuid. De kasteelheren konden geen beroep doen op twee van hun sterkste spelers. De toppers Wesley van Nie en Maarten Rossen waren verhinderd. Een flinke aderlating welke gevolgen had voor het wedstrijdresultaat tegen het sterke Nijmeegse SMB 1.

Het Kasteel startte de schaakwedstrijd voortvarend. Met dank aan de jongste telg van de Wijchense schaakelite. Met veel bravoure ging de pas 12-jarige Paris Loutragotis met de witte stukken de strijd aan met de ervaren Nijmeegse schaker Jansen. Het jeugdige Kasteeltalent leek wat moeilijk uit de opening te komen, maar na een fout van de zwartspeler werd een vol stuk buit gemaakt! Het winstpunt werd vervolgens heel vlot binnengehaald. Een voorsprong in de wedstrijd, maar helaas konden de andere teamspelers dit goede voorbeeld niet volgen.

Sjaak Laurant nam plaats op het hoogste bord en trof de bijzonder sterke Razdolski. Aanvankelijk ging de partij gelijk op, maar in het middenspel verloor Laurant materiaal. In het eindspel was daarna geen eer meer te behalen en kon de vlag worden gestreken.

Hans Quint leek beter spel te hebben in zijn partij tegen Versteegen. De spelers konden echter geen winstweg vinden. De handen werden geschud voor de remise, maar na de partij bleek in de analyse dat er wel degelijk winstkansen waren voor Quint.

Teamleider Jorik Quint kreeg tegen Waenink te maken met een ver opgerukte vijandelijke pion. Na afruil van stukken bleef er een verloren stelling over die Quint kon opgeven.

Ook invaller Kaz Haans kende aanvankelijk geen problemen tegen Hogenhout. Haans speelde een sterke partij, kreeg zelfs een iets betere stelling, waarbij een half punt zeker leek. Met weinig tijd op de klok ging er in het pionneneindspel echter wat mis waardoor Haans nog zeer onverwacht tegen een nul aanliep.

Het was ook geen gelukkige schaakmiddag voor Dimitris Loutragotis. Hij kampte met een onveilige koningsstelling en tegenstander Van Deemen kon daar handig gebruik van maken. Een pion ging verloren, waarna de jonge Kasteelschaker zich kranig verweerde. In het eindspel promoveerden beide spelers een pion tot dame. De Nijmegenaar was net iets eerder en verzilverde dat voordeeltje handig.

De tweede invaller deze middag bij Het Kasteel was Ritchy Duin. Hij speelde een gelijkopgaande partij tegen Ottenheijm. In de tijdnoodfase werd het toch nog spannend en kwamen er plotseling winstkansjes door een actieve dame en toren van Duin. Ottenheijm wist de dreigingen echter goed te pareren en de deling van het punt was een feit.

Twan Rutjes speelde een boeiende en spannende partij tegen Rijkschroeff. Rutjes voerde een fraaie combinatie van zetten uit en pakte het initiatief in een scherpe stelling. In de eindfase waren de beste kansen weer voor de tegenstander die actieve stukken had. Winst zat er echter voor beiden niet zomaar in en met een remise toonden de spelers zich tevreden.

Dit bericht delen:

Advertenties