Lezing: de geschiedenis van Sinterklaas en zijn gebruiken

Van onze redactie
11 november 2014
Deze lezing wordt gehouden op dinsdagavond 25 november, van 20.00 - 21.30 uur door René Klaassen, in de Bibliotheek Wijchen, Oude Klapstraat 80. De entreeprijs € 7,50 is inclusief een kopje koffie/thee. Voor leden van de bibliotheek, is de entree, op vertoon van de bibliotheekpas, € 5,00. U moet zich van te voren aanmelden voor deze lezing. Aanmelden kan via facebook, telefoon of email info@bibliotheek-wijchen.nl

Wat kunt u verwachten in de lezing?

"We gaan terug naar de dagen waarin zijn werkelijke leven begon. Wetenschappelijk is algemeen aanvaard, dat wanneer hij echt geleefd heeft dat moet zijn geweest van 270 tot ongeveer 345. Er was sprake van bisschop Nicolaas. Deze bisschop heeft eerst in zijn feitelijke leven en later ook nog veel wonderlijke zaken meegemaakt en men zegt ook wonderen verricht. De legendes die er over zijn levende geschiedenis daarna geschreven zijn hebben vooral de bedoeling hem op Jezus van Nazareth te laten lijken. Op grond van dat wonderbare leven werd hij heilig en dus wereldberoemd. Hij werd patroon van veel beroepsgroepen en er is geen land in de verre omtrek van Nederland of er zijn Nicolaaskerken, pleinen, bronnen naar hem vernoemd. Om maar niet te spreken over mensen die Nico, Nicole, Nick, Nikolaas, Klaas heten met hun voornaam, of zoiets als Klaassen (Klaaszoon …) met hun achternaam.

Rond 1850 wordt zijn geschiedenis in Nederland opnieuw leven ingeblazen als voorbeeldfiguur in de ontwikkeling in Nederland om de sociale ongelijkheid en de extreme armoede tegen te gaan."

Dit bericht delen:

Advertenties